Het klinkt bijna als een bot of andere technologie: de Virtual Aassistant. Het tegendeel is waar. Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen zonder werk komen te zitten. Een groot aantal mensen heeft een nieuwe rol aangenomen: die van Virtual Assistant. In dit artikel lichten we toe wat een Virtual Assistant is – en hoe deze rol kan helpen bij groei.

Wat doet een Virtual Assistant?

Het leuke is: dat kan vanalles zijn. Een VA, zoals de rol wordt afgekort, kan helpen om het overzicht te bewaren. Bijvoorbeeld door de mailbox of agenda te beheren. Maar daarnaast is de VA ook een kei in organiseren: een bedrijfsuitje, retreat of training. En vaak zijn VA’s ook nog eens experts in online groei. Bijvoorbeeld door social media posts klaar te zetten, infographics te maken of presentaties voor te bereiden. En dat allemaal virtueel én dus op afstand.

Voordelen op een rij

Dat deze taken digitaal uit handen genomen kunnen worden, blijkt wel gezien de grote opkomst van mensen met deze rol. En bedrijven of ondernemers die ervoor kiezen om een VA aan te nemen of in te huren. Maar waarom zou je dat precies doen?

Focus
De VA zorgt voor overzicht en rust. Zo kun jij je richten op waar je echt goed in bent. Zoals het uitwerken van strategische vraagstukken, het onderhouden van contacten of jezelf verder ontwikkelen in je vakgebied.

Tijdswinst
Je kiest een aantal taken die jou veel tijd kosten, bijvoorbeeld repeterend zijn, waar je juist niet aan toe komt of die je zelf niet leuk vindt. Een simpel rekensommetje: als je 8 uur op een dag werkt, dan ben je ca 2 uur bezig met ‘regelzaken’. Huur je hier drie dagen in de week een VA voor in, dan heb je 24 uur per maand ‘over’ om zelf andere dingen te doen.

Productiever
Door taken uit te besteden, en daar focus voor terug te krijgen, werk je productiever. Je staat in je kracht – wat zorgt voor meer werkplezier. Uit onderzoek blijkt dat je na een moment van afleiding minstens een minuut nodig hebt om je taken te hervatten. Als jij je bijvoorbeeld alleen al door je mailbox 30 keer per dag laat afleiden, verlies je zo meer dan een half uur. Een VA kan deze stress en momenten van afleiding reduceren.

Lijkt het jou handig om een VA toe te voegen aan je onderneming of projectgroep? Laat het ons weten als reactie in de comments.