Werken op een computer wordt door ieder bedrijf gefacilieerd. Maar wat maakt een werkplek nou echt gaaf voor een medewerker en hoe haalt een werknemer concreet meer uit z’n dag. We vroegen het aan Peter Vos van Lemontree. Hij noemt 19 zaken die ervoor zorgen dat mensen meer betrokken zijn bij het bedrijf waarvoor ze werken, sneller kunnen werken en alles snel terugvinden.

 

Personaliseren van de werkplek.

Veel werkplekken zijn dertien uit een dozijn, maar vooral nu is het belangrijk dat je de werkplek naar je hand kunt zetten en applicaties en informatie krijgt die relevant zijn voor je. Dus geen ‘one fits all’ meer, maar een werkplek die past bij de medewerker en zijn/haar functie. Met een moderne werkplek kun je mensen op basis van hun profiel content en applicaties aanbieden die bij hun werk, locatie en voorkeuren passen.

Feeds en narrowcasting.

Met narrowcasting en feeds kun je mensen op de hoogte houden van relevante informatie in jouw branche, organisatie of klantenkring. In een goede werkplek voorzie je werknemers in meer dan applicaties en documenten en deel je ook waardevolle informatie.

Evenementen

Betrek je personeel bij belangrijke en leuke evenementen. Deel trainingen, belangrijke events van derden, partnerdagen en interne uitjes. Zo betrek je mensen op kantoor en thuis bij evenementen die voor het bedrijf en/of de kennis van het personeel belangrijk zijn.

OneSearch.

Zoeken in verschillende applicaties en Microsoft 365 kan een tijdrovende bezigheid zijn. Een goede werkplek heeft een slimme zoekfunctie die in bedrijfsapplicaties én Microsoft 365 zoekt. Niet meer richten op zoeken, maar op vinden.

Informatie op maat.

Stel dat je werkt voor een bedrijf met meerdere vestigingen, dan wil je natuurlijk de informatie over jouw vestiging in jouw taal. Een eenvoudig voorbeeld van informatie op maat. In de praktijk zijn er zoveel scenario’s denkbaar dat mensen worden overspoeld met informatie die niet op maat is. En dat kan anno 2022 echt niet meer.

Showcases en klantverhalen.

Hoe gaaf is het dat alle mensen in jouw organisatie op de hoogte zijn van mooie showcases en klantverhalen. Mensen binnen jouw bedrijf gaan erover praten en van een klantverhaal komt vaak een klantverhaal. Actief en zichtbaar delen van successen in de werkplek is dus zeker de moeite waard. Zorg dus dat mensen bij het opstarten van de werkplek dit soort informatie aangeboden krijgen.

Veilig werken met liquid apps.

Alle (bedrijfs)applicaties aanbieden vanuit een handig, eenvoudig en veilige portal is voor de gebruiker wel zo vriendelijk. Zorg ervoor dat mensen op een veilige manier werken, waar ze ook zijn en wanneer ze maar willen werken.

Jubilea

Het tonen van verjaardagen en andere belangrijke jubilea in het opstartscherm zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is. Wel zo leuk en persoonlijk.

Smoelenboek.

Met een smoelenboek ken en herken jij al je collega’s. Superhandig voor nieuwe collega’s, maar ook als er een nieuwe collega begint. Even spieken wie wie is.

Veilig werken, ook thuis.

Een goede werkplek faciliteert in veilig werken. Met device management en end point management kun je zoveel externe gevaren al elimineren. Wel zo handig in deze tijd waarin ransomware en andere cyberaanvallen schering en inslag zijn.

Branded portal.

Bedrijven besteden zoveel geld en energie aan branding. En dan bieden ze een werkplek die deze branding niet ondersteund. Een gemiste kans en zo gemakkelijk en goedkoop op te lossen!

Persoonlijke widgets.

Gebruikers willen hun werkplek kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren en behoeften. Met persoonlijke widgets kun je medewerkers functionaliteiten bieden die passen bij hun werkvoorkeuren.

HR-portal.

In 1 druk op de knop alles over regels, overeenkomsten, leasecontracten en afspraken? Met een HR-portal bespaar je mensen enorm veel tijd en biedt je een duidelijke werkgeversportal waar werknemers alles kunnen vinden. Wel zo professioneel en fijn.

Controle over taken.

Een moderne werkplek faciliteert in het kunnen managen van taken, zodat iedereen taakgericht kan werken. Maar ook eenvoudig taken kan delegeren en afvinken.

Informatie en kennis delen.

In deze tijden waarin thuiswerken steeds meer normaal wordt, is het wel belangrijk dat we belangrijke informatie en kennis snel en zichtbaar kunnen delen. Een goede werkplek maakt informatie delen op een leuke en mooie manier mogelijk, zodat iedereen altijd op de hoogte is.

Doelen in beeld.

Doelen in beeld brengen en de voortgang monitoren is belangrijk om mensen te laten focussen. Waarom deze doelen en realisatie niet gewoon weergeven op het startscherm van de werkplek? Lekker motiverend!

Persoonlijke notificaties.

Vanuit verschillende applicaties notificaties laten weergeven op het startscherm zorgt ervoor dat iedereen controle heeft over taken, to-do’s en belangrijke agendapunten. Het voorkomt dat je overal informatie vandaan hoeft te halen, zodat je snel wordt geupdate over belangrijke issues.

Onboarden van nieuwe collega’s.

Nieuwe collega in dienst? Dan is het wel zo fijn dat deze snel aan de slag kan met een hele persoonlijke nieuwe werkplek. Met een onboardingmodule kan de werkplek snel en adequaat worden ingericht.

Urgente meldingen.

Stel er is iets heel belangrijks wat mensen direct moeten weten (zoals er is taart, een brandoefening of nog belangrijker nieuws), dan is mailen niet echt handig. Op de moderne werkplek kun je een popup melding doen zodat iedereen meteen weet wat er aan de hand is.

 

Dit artikel bevat een greep uit functionaliteiten van een moderne werkplek. Niet om volledig te zijn, maar wel om de lezer aan het denken te zetten over hoe je van een algemene werkplek (bijvoorbeeld een computer met Microsoft 365) een veilige modern workspace maakt. Heb je vragen over bovenstaande punten of wil je een keer een demo van een werkplek waar al deze functionaliteiten inzitten, dan kun je het beste eens een afspraak maken met Lemontree.