Op 29 oktober is het ‘Internet Day’. Een internationale dag, waarbij stil wordt gestaan bij het ontstaan van het internet. Dat gebeurde op 29 oktober 1969. Een bijzondere dag in de geschiedenis van technologie én communicatie. En wat is er veel gebeurd sindsdien. We delen feiten en cijfers over het huidige internetgebruik!

Wist je dat…

* In 2022 97% van de Nederlanders toegang heeft tot internet thuis (tot 65 jaar 99%)
* 90% van de mensen dagelijks internet gebruikt
* Maar liefst 89% van de mensen tekstberichten verstuurd via het internet (WhatsApp, Telegram, Signal)
* 75% van de Nederlanders nieuwsberichten leest online
* En 68% kijkt ook televisie over het internet

Online zoeken

Hoe kan het ook anders: in 2022 is Google wederom de meest gebruikte zoekmachine van het internet wereldwijd. Maar liefst 92% van al het zoekverkeer gaat via Google. Op nummer twee staat Bing (zoekmachine van Microsoft) met 3% en op drie Yahoo met 1.4%.

Online kopen

In 2022 heeft 74% van de Nederlanders online iets gekocht. We zien een lichte afname ten opzichte van 2021 – toen dit nog 77% was. Vooral ouderen zoeken in vergelijking tot een coronajaar weer wat vaker de fysieke winkel op. Vooral fysieke goederen worden minder vaak online gekocht. Denk aan meubels en boeken. Ook werden er in 2022 minder vaak online maaltijden besteld.

Online vergaderen

Door de pandemie is werken veranderd. Steeds meer mensen werken af en toe thuis. We zien dan ook grote veranderingen in hoe er gewerkt wordt. Cisco deed onderzoek naar vergadergedrag. 93% van de ondervraagden geeft aan gemiddeld meer dan twee uur per dag aan online meetings te besteden.

Bronnen: CBS, Bovenaaninternet,