Hoe meer jij je thuis voelt op je werkplek, hoe lekkerder je kunt werken. Dat betekent dat je creatiever bent, effectiever, productiever en dus succesvoller. En dat geeft een goed gevoel. Wat is het geheim voor zo’n persoonlijke en inspirerende werkplek? Hoe maak je je jouw kantoor ‘eigen’?

Een saaie werkplek is killing, niet alleen voor je humeur, ook voor je creativiteit.

Onderzoek bevestigt dat je gelukkiger én productiever bent  in een kantoor dat een lust voor het oog is; helemáál als je je eigen werkplek zelf mag inrichten of op z’n minst mag pimpen.

Alle reden om eens lekker aan de slag te gaan en je werkplek onder handen te nemen. In dit artikel geven we handvatten om jouw werkplek persoonlijk en inspirerend te maken:

 

1. Personaliseer je werkplek met persoonlijke eigendommen

Een personal touch zorgt voor een vertrouwd en veilig gevoel.
Het is de eenvoudigste manier en dus de eerste stap om je werkplek extra persoonlijk te maken.

 

2. Verzamel planten om je heen

Je doet jezelf een groot plezier met een of meer planten om je heen.
Het fleurt je werkplek niet alleen op, planten zorgen ook voor een ontspannen gevoel.
En je wordt er gelukkiger van; uit onderzoek blijkt dat je geluksgevoel met bijna 50% kan stijgen als er planten in je kantoor staan.

Alleen al het uitzicht op planten zorgt ervoor dat je minder snel gestresst raakt.

Bovendien ben je productiever en creatiever als je omringd bent door planten én je kunt je beter concentreren.

Ook niet onbelangrijk: planten zorgen voor een betere kwaliteit van de lucht in je kantoor.

Nóg een voordeel van planten: ze absorberen geluid. Houdt wel rekening met de grootte van de plant. Een kleine cactus op je bureau zal geen wonderen verrichten qua geluiddemping.

En zeg nou eerlijk: iedereen voelt zich toch meteen thuis en welkom in een ruimte met mooie planten en bloemen? Je moet ze natuurlijk wel goed verzorgen, want sippe verdorde exemplaren dragen geen steentje bij aan alle hiervoor genoemde voordelen.

 

3. Zorg voor een adembenemend uitzicht

Zoals hiervoor al gezegd: het zien van planten doet jou en je werk goed. Dit komt omdat uitzicht op natuur een bijna therapeutisch effect op ons mensen heeft. Bovendien zorgt het er binnen 40 seconden voor dat je concentratieniveau stijgt en dat je productiever wordt en minder snel van vermoeidheid omkiept, zo blijkt uit onderzoek.

Dus haal de natuur naar binnen. Dat kun je dus doen met die planten, maar je kunt ook denken aan een mooie natuurposter of behang met een fraaie natuurprint. Heb je meteen die saaie kantoormuur versiert…

 

4. Kies voor kleuren waar je energie van krijgt

Kleuren beïnvloeden je emoties en roepen associaties op.
Kleuren zijn daardoor van grote invloed op hoe jij je voelt op kantoor en dus op je humeur.

Met kleuren kun je de sfeer op jouw kantoor beïnvloeden.
Van welke kleur word jij blij? Voeg deze kleur toe aan jouw werkplek; dit kan subtiel in de vorm van accessoires, maar je kunt het ook grootster aanpakken door een kleur op de wand of op losse wandpanelen.

Ben je wel bewust van de werking van verschillende kleuren. Blauw en groen staan bijvoorbeeld bekend om hun rustgevende werking, terwijl geel je hersenen activeert en aanzet tot werken.

 

5. Creëer het juiste licht

Kies voor goede verlichting en als het even kan, kies dan voor een combinatie van verschillende soorten verlichting. Hiermee bepaal je de sfeer van de ruimte, maar er zit ook hier een hele praktische kant aan:

Ga je brainstormen? Dan is het handig als je het licht kunt dimmen; zacht licht bevordert namelijk de creativiteit.

Moet je geconcentreerd werken aan een rapport of duik je in de cijfers? Dan heb je juist fel licht nodig, want dat bevordert het vermogen om te focussen en analytisch te denken.

 

6. Zorg voor concentratie en voorkom teveel afleiding

Je wilt je niet alleen thuis voelen op je werkplek, je wilt er vooral ook efficiënt kunnen werken.
Denk er daarom goed over na welke dingen je direct bij de hand wilt hebben en die voor jou onmisbaar zijn om lekker te kunnen werken. Alle andere spullen kun je op een andere manier opbergen.

Kortom: je moet ook praktisch denken als je je werkplek onder handen gaan nemen.

Zorg dus voor voldoende opbergruimte.
Het voordeel van gesloten kasten: het zorgt voor een rustige uitstraling. Bijkomend voordeel is dat het niet zo snel stoffig wordt.

w

Infographic 5 Pro's van de persoonlijke digitale werkplek

Download direct onze infographic 5 Pro's van de persoonlijke digitale werkplek om nog meer te leren over de personalisatie van een digitale werkplek.