Het gaat er veel over: de torenhoge energieprijzen. Tijdens de coronacrisis werd thuiswerken meer de norm. Toch wil meer dan de helft van de Nederlandse werkenden de komende tijd om die reden vaker op kantoor werken – blijkt uit onderzoek van IWG. Maar wat is nou wijsheid?

Vooral jonge werknemers

Als we kijken naar de verschillende doelgroepen, dan zien we dat vooral jonge werknemers hier mee bezig zijn. 3 op de 5 werkenden tussen de 18 en 25 jaar is van plan om in de herfst en winter meer op kantoor te werken. Om zo de hoge prijs van stroom en gas te ontlopen. Niet gek ook. De zogenoemde ‘energiearmoede’ is het grootst bij de groep met een laag inkomen, waar je als starter op de arbeidsmarkt in valt. TNO geeft een schatting af dat ruim 750 duizend huishoudens maandelijks moeite heeft om de energierekening te betalen.

Kun je nu besparen door op kantoor te werken?

Je verbruikt natuurlijk minder energie, wanneer je niet thuis bent. Maar bespaar je daarmee ook direct kosten? Als we het hebben over stroomverbruik, dan lijkt de besparing minimaal. Maar als we het hebben over Gas, dan is er op dit moment meer te besparen. De gemiddelde prijs voor een variabel stroomcontract zit op 0.9 euro per kWh en voor gas 2.59 euro per kubieke meter. Met deze cijfers is het zeker waar dat je kunt besparen door op kantoor te werken. Business Insider maakte in Augustus een berekening; vier extra dagen per week op kantoor in de wintermaanden kan je bijna 400 euro op jaarbasis schelen. Als we dan kijken naar reiskosten en thuiswerkvergoeding kom je op een besparing van 1.77 euro per dag of 182.31 euro op jaarbasis uit. Toch is thuiswerken ook nog goed mogelijk. Als je de verwarming één graad lager zet, kun je met de huidige gasprijzen zo’n 300 euro op jaarbasis besparen. De conclusie is dus: doe wat voor jou goed voelt. Ga naar kantoor als je dat wilt, en realiseer een besparing en krijg koffie van de baas. Of werk thuis, met een dikke trui aan.

Hoe zit het straks?

In 2023 veranderen de zaken. Het lijkt erop dat de maximumprijzen voor stroom naar 0.7 euro per kWh gaat en voor gas 1.5 euro. Als je dat doorrekent, dan is de besparing om op kantoor te werken echt minimaal. De keuze om thuis te werken of op kantoor is dan weer echt persoonlijk. Wat is jouw persoonlijke voorkeur? Laat het achter in de reacties.