De ‘nieuwe generatie’ noemen we ook wel generatie Y of millennials. Een groep jonge medewerkers tussen de 20 en 35 jaar, die waarschijnlijk ook in jouw organisatie werkt. Maar hoe ziet deze groep de ideale digitale werkplek voor zich? En wat moet je als organisatie doen om die zo goed mogelijk voor ze in te richten? Randstad deed onderzoek naar deze millennials op de arbeidsmarkt. We nemen je aan de hand van interessante feiten uit het onderzoek mee in de ideale werkplek voor generatie Y.

Digitale mindset

Deze generatie is opgegroeid met grote technologische vooruitgang. Ze willen alles digitaal doen. En zijn kritisch op techniek. Ze nemen vaak grote bedrijven als Bol.com als uitgangspunt. Denk aan wensen als een chatfunctionaliteit als je iets niet kunt vinden aan documenten en overal toegang kunnen hebben (via je laptop, maar ook op je smartphone en tablet – en zelfs op plekken zonder internet). Er wordt daarnaast vaak van andere apps en tools gebruik gemaakt dan de oudere generaties. Presentaties worden gemaakt in Canva in plaats van Powerpoint, chatten gebeurt in Slack in plaats van Yammer, taken worden bijgehouden in Trello in plaats van een notitieboekje en uren worden bijgehouden in Timely in plaats van een klassiek urenregistratiesysteem. Zorg dat ook deze nieuwe, vaak gratis tools, beschikbaar zijn vanuit de digitale werkplek.

Persoonlijke meerwaarde

Generatie Y wil zich ontwikkelen, bijdragen leveren aan de organisatie en zich gewaardeerd voelen. Het sociale aspect van een digitale werkplek kan hierin een belangrijke rol spelen.
Maak het bijvoorbeeld mogelijk dat medewerkers projecten kunnen delen waar ze trots op zijn (om hier vervolgens ook de digitale credits voor te krijgen). Of laat ze hulp vragen in een chatfeed met de rest van het bedrijf. En biedt ook ruimte voor ideeën, innovatie en feedback. Bijvoorbeeld door reacties overal open te zetten. En regelmatig te vragen naar wat mensen ergens van vinden.

Flexibele werkgever

Millennials zijn wars van protocollen en procedures. Ze willen snelheid en flexibiliteit. Dit kan hem zitten in flexibel zijn in waar en wanneer ze werken. Maar ook in hoe er gewerkt wordt. Stel dus niet te veel regels op, en vooral: geen beperkingen. Ga iemand niet verplichten om met de desktop-varianten van Word, Excel en Powerpoint te werken bijvoorbeeld, en weiger geen tools als Slack, maar laat mensen daarin vrij. Maar bied wel structuur, kaders en duidelijkheid. Als er ergens wél regels voor zijn, beschrijf ze dan duidelijk en geef aan waarom ze er zijn. Bijvoorbeeld om de veiligheid van data of documenten te waarborgen.

Hoe ervaar jij de wensen van Generatie Y in jouw organisatie? Laat het ons weten via de comments hieronder. Of lees meer in onze infographic. 

w

Infographic 5 Pro's van de persoonlijke digitale werkplek

Download direct onze infographic 5 Pro's van de persoonlijke digitale werkplek om nog meer te leren over de personalisatie van een digitale werkplek.