Bijna iedereen die digitaal werkt krijgt er mee te maken: werken in een Cloud-omgeving, en dan komen de woorden IaaS, PaaS en SaaS voorbij. Maar wat betekenen deze begrippen eigenlijk? In dit artikel vertellen wij wat dit is en wat het verschil is. Daarnaast vertellen wij de voordelen en voor wie het geschikt is.

Cloud services

IaaS, PaaS en SaaS zijn vormen van Cloud services die je afneemt bij een leverancier waarbij IaaS de lichtste vorm is en SaaS de meest complete. Wij vergelijken Cloud services graag met het eten van pizza waarbij je bij elke vorm een verbinding hebt met een provider of leverancier maar het verschil zit in de mate wat de provider voor jou doet.

IaaS

IaaS staat voor Infrastructure as a Service en je neemt infrastructuur af van een leverancier. Je kan dit vergelijken met het kopen van een pizzabodem. Je koopt namelijk alleen de bodem en verder moet je hem zelf beleggen en bakken. Je behoudt zelf de meeste controle over de inrichting van je Cloud. Dit kan een voordeel en nadeel zijn omdat je minder afhankelijk bent van de provider maar je moet wel de kennis in huis hebben om de omgeving in te richten. Dit is vooral handig voor organisaties die werken in periodes of met piekmomenten zoals een Kerstwinkel of een ijswinkel omdat de omgeving makkelijk te schalen is. Ook is de investering niet groot om dit in te richten maar het nadeel is de grote specialistische kennis die nodig is. Een voorbeeld van een IaaS is Amazon Web Services.

PaaS

PaaS staat voor Platform as a Service en je neemt dus een platform af van een provider. Het grote verschil met IaaS is dat nu ook besturingssystemen en de middleware wordt meegeleverd. Je koopt hierbij een diepvries pizza waarbij de pizza al belegd is alleen je moet hem zelf afbakken op de juiste temperatuur. Dit is vooral geschikt voor ontwikkelaars van web- en/of applicatiebouwers, die kunnen namelijk gelijk aan de slag met een leeg programma waar ze zelf kunnen ontwikkelen en testen. De voordelen zijn veel ontwikkelruimte en geen zorgen over de andere software die in beheer is van de leverancier. Het nadeel is wel dat je meer controle weggeeft aan de ontwikkelaar en dat je afhankelijk bent van hun updates of features. Voorbeelden van PaaS zijn Microsoft Azure en Heroku van Salesforce.

SaaS

SaaS staat voor Software as a Service en is het meest complete pakket wat je kan afnemen van een provider. Bij SaaS bestel je een pizza die thuisbezorgt wordt. De pizza is namelijk al belegd en gebakken waardoor je hem gelijk kan eten. Alle software zit in één pakket wat je in een keer afneemt, al is het vaak wel mogelijk om het te personaliseren met de huisstijl van de organisatie (smaak van je pizza). Je hebt geen omkijken naar eventuele updates of ontwikkelen van nieuwe software want zeer geschikt is voor start-ups, kleine bedrijven en zzp’ers maar ook voor grote organisaties is dit perfect. Vooral het weinig omkijken naar en de lage opstartkosten zijn de voornaamste voordelen maar ook het gemak waarmee het aantal gebruikers vergroot en verkleind werkt goed doormiddel van licenties. Het enige nadeel is dat je geen controle over de software hebt, en het is daarom niet mogelijk om zomaar nieuwe features te ontwikkelen. Voorbeelden van SaaS zijn Synigo Pulse (Microsoft Office) en Mailchimp.

Wil je meer lezen over de digitale oplossingen lees dan onze andere artikelen over digitaal werken hier.